Folkhälsomyndighetens råd och regeringens uppmaning är tydlig – stanna hemma om du har symtom. Men när anställda i handeln gör just det kan chefen säga ”det där är ju inte så farligt” eller ”du har ju redan haft corona, du smittar inte”. Samtalen från Handels medlemmar kommer från hela landet och gäller både butiker och lager.
– Våra medlemmar som följer rekommendationerna och sjukanmäler sig vid förkylningssymtom blir nästan stämplade som illojala. Det är helt oacceptabelt, säger Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handelsanställdas förbund.

De är extra utsatta

Han pekar på att visstidsanställda är extra utsatta. De har redan en otrygg anställning: Kommer de få jobba kvar om de inte gör som chefen säger?

Enligt Handels har den här typen av samtal kommit sporadiskt under hela pandemin, men de har blivit fler den sista tiden.  

På Svensk Handel ser man allvarligt på saken.
– Det är glasklart. Den som har symtom ska stanna hemma. Hanteringen av corona och att minska risken för smitta och smittspridning är våra medlemmars huvudfråga. De allra flesta tar det ansvaret. I de enstaka fall som det inte görs hoppas jag att arbetsgivaren tänker till och förstår det allvarliga läge vi har, säger Hans Tjernström Carraro, presschef på Svensk Handel.

Stor risk på arbetsplatser

Att säga åt en anställd med symtom att jobba går tvärtemot rådande rekommendationer. Dessutom vet man att arbetsplatsen är ett av de ställen där risken för smitta och smittspridning är som störst. Det är en av anledningarna till att den som kan ska jobba hemma och bakgrunden till att regeringen nu gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att genomföra kontroller på särskilt utsatta arbetsplatser. Vilka arbetsplatser det rör sig om ska Arbetsmiljöverket bestämma inom kort.
– Vi är positiva till att det äntligen blir en tillsyn. Det har varit tyst alldeles för länge från Arbetsmiljöverket i den här frågan, säger Fritjof Carlsson-Brandt.

Efter att pandemilagen infördes 10 januari har även länsstyrelserna varit ute i butiker och kontrollerat att lagen följs. Antalet kunder måste begränsas så att varje person har 10 kvadratmeter för sig själv.

Fakta: Corona på jobbet måste anmälas

Blir du sjuk på jobbet? Då ska arbetsgivaren anmäla det till Arbetsmiljöverket. Antalet anmälningar har ökat jämfört med förra våren. Inom handeln i år har:

176 anmälningar om tillbud gjorts, det vill säga en arbetstagare har exponerats för coronaviruset i samband med arbetet.
12 anmälningar där skyddsombud larmat om risker i arbetsmiljön kopplat till covid-19.
1 skyddsstop har gjorts, det vill säga att ett skyddsombud stoppat arbetet då arbetsmiljön utgjort en fara för anställda. 

Källa: Arbetsmiljöverket. Siffrorna är till och med 17 januari.