I en artikel i Expressen vittnar en anställd på Sellpy om hur personalen övervakas – varje steg de tar filmas, varje ord de säger spelas in.

– Man vågar inte säga någonting som skulle kunna användas emot en själv eller ens kolleger. Det var en som blev inplockad på samtal hos chefen för att ha snackat skit om företaget inne på lagret. Jag vet inte om det var någon som sa till chefen eller om det var så att man plockade upp hens röst via övervakningen, berättar den anställda för tidningen.

Personen berättar också att efter bara en vecka på jobbet var snoret grått av allt damm och dålig ventilation.

Facket kräver förhandling

Sellpy är ett e-handelsföretag som säljer second hand-varor. Privatpersoner skickar in sina kläder och prylar som sorteras, fotograferas och sedan säljs via nätet. Sedan 2019 är H&M en av majoritetsägarna. Företaget har tidigare kritiserats för dålig arbetsmiljö, hård företagskultur och låga löner. Fram till i somras saknade företaget kollektivavtal. Men efter två års facklig kamp tecknades till slut avtal.
– Vårt fokus har varit kollektivavtal. Nu kan vi ta tag i de andra frågorna, säger Fredrik Ståhlberg som är ombudsman på Handels till Handelsnytt.

Om två veckor ska han träffa Sellpy. Från början var tanken att fokusera på arbetsmiljön. Att lokalerna är dåliga, framför allt i Frihamnen i Stockholm, är Fredrik Ståhlberg väl medveten om.
–  Den hör hemma i en annan tid, början av 1900-talet, och har använts för hamn- och godsverksamhet. Lokalen är inte ändamålsenliga för lagerverksamhet i dag.

Men när Fredrik Ståhlberg fick reda på övervakningen tog han kontakt med Sellpy. Så nu ska även kameraövervakningen förhandlas på mötet.
– Alla eventuella dumheter och avarter får de ju plocka bort genast.

”Nu kommer vi kunna påverka mycket mer”

Lois Hansson har jobbat i ett och ett halvt år på Sellpy i Frihamnen. Hon har inte känt till att anställda filmas och att ljud spelas in. Den dåliga arbetsmiljön är däremot något som anställda tagit upp gång på gång.
– Det har bara blivit tillfälliga lösningar, som fläktar, vätskeersättning och kylklampar att ha i byxfickorna på sommaren. Men nu när vi har kollektivavtal, fler är med i facket och det finns en motpart till arbetsgivaren så kommer vi kunna påverka mycket mer.

Sellpy: Övervakningen ska skapa trygghet

Sellpys vd Michael Arnör skriver i ett mejlsvar till Expressen att kameraövervakningen görs för att få en så trygg och säker arbetsmiljö som möjligt. Men skulle den skapa otrygghet hos anställda är det någonting som de ska se över. Angående arbetsmiljön svarar Michael Arnör att de redan gjort förbättringar, som exempelvis luftrenaren, luftkylare och mer städning av lokalerna. Det finns även svala utrymmen dit de anställda kan gå under sin rast. 

Över 200 anställda

Sellpy startade 2014 och har över 200 anställda tre lager, ett i Frihamnen i Stockholm och två i Upplands Väsby. Kollektivavtalet börjar gälla 1 januari 2022.