119 kronor i timmen. Det står det på de lönespecifikationer som Fredrik Ståhlberg, ombudsman på Handels, har sett från Sellpy. Minimilön för en e-handels- och lagerarbetare på H&M, som har kollektivavtal, är 148 kronor i timmen.

– Sellpys löner är oförskämt låga. På en månad blir det flera tusen kronor i skillnad, säger Fredrik Ståhlberg.

Försökt i två år

Handels har i två år försökt att förhandla fram ett kollektivavtal så att medlemmar och anställda på Sellpy ska få högre löner, ob-ersättning och mer inflytande på jobbet.

Men enligt honom slingrar sig företaget.

– De gör allt för att smita undan och slå ifrån sig. De säger att de inte har råd. Men de har tydligen råd att expandera till andra länder.

Sellpys löner är oförskämt låga.

Sellpys vd Michael Arnör vill inte ställa upp på en intervju med Handelsnytt och inte heller svara på frågor om varför de har så låga löner eller varför det dröjer med att skaffa kollektivavtal. Han skickar dock en kommentar på mejl:

”Vi har en dialog med fackliga representanter och ställer oss positiva till kollektivavtal. Som vi tidigare har kommunicerat är vår ambition att teckna ett kollektivavtal och vi återkommer när vi har mer information att dela kring detta.”

H&M: Viktigt med kollektivavtal

Inte heller H&M vill svara på frågan varför de, som är noga med anställdas arbetsvillkor, inte gjort något åt Sellpys låga löner under sina två år som majoritetsägare. Via pressavdelningen skickar de ändå en kommentar:

”Det pågår en process och Sellpy träffar fackliga representanter då ambitionen är att teckna kollektivavtal. Detta är något vi välkomnar och tycker är viktigt. För mer specifik information om avtal och löner hänvisar vi till Sellpy att svara på.”