Hitler

Ett av de tidiga kända kameraövervakningssystemet ska ha installerats i Hitlers Tyskland 1942. Man ville kunna bevaka uppskjutningen av supervapnet V2-raketen. De första anfallen med V-2 var i september 1944.

Det är sen gammalt

Anställda har övervakats länge. Tidsstudiemän med stopp­uret i hand vid det löpande bandet, stämpelklockan och ackord är några exempel. Sveriges första kameraövervakningslag kom 1977.

Magnus Härenstam

I filmen Tuppen övervakas textilanställda av tidsstudiemannen Magnus Härenstam och när Charlie Chaplin tar en cigg på toaletten i Moderna Tider ryter fabrikschefen: ”Tillbaka till arbetet!”

Konkurrensen

I dag finns särskilda datorprogram som kontrollerar anställa i detalj. På Amazon håller ett aktivitetsarmband koll på arbetstempot medan Ikea i Frankrike tagit hjälp av privatdetektiver och nu står anklagade för spioneri på sina anställda.

Reglerna

Kameraövervakning får inte kontrollera arbetsinsatser utan ska förhindra brott och öka säkerheten. Den ska förhandlas med facket och kan anmälas till Integritetsskyddsmyndigheten.

Bästa vännen

En arbetsgivare hade satt upp kameror med den tillhörande appen ”Prata med ditt husdjur” så han kunde se butiken från mobilen var han än befann sig.

Funkar?

Nja, stödet för att brotten minskar är svagt inom forskningen. Mest effekt har det dock på stöld.