Helena Helmersson lämnar vd-posten på egen begäran, skriver H&M: s styrelse i ett pressmeddelande.

Hon efterträds av Daniel Ervér, som har jobbat inom koncernen i 18 år, närmast som ansvarig för varumärket H&M.

Lämnar med blandade känslor

– Det är med blandade känslor som jag har meddelat styrelsen mitt beslut att lämna vd-rollen, säger Helena Helmersson i pressmeddelandet. 

Innan hon blev vd och koncernchef hade hon en rad olika positioner inom H&M-gruppens toppskikt.

När Helmersson tillträdde som vd 2020 var hon den första på posten som inte kom från ägarfamiljen Persson.

Får inte uttala sig om vd-bytet

Handelsnytt har sökt facket på H&M för en kommentar om hur butikspersonalen kommer att påverkas av att Helena Helmersson lämnar sitt jobb.

– Vi har fått tystnadsplikt på allt gällande Helmerssons avgång. Men jag kan säga att Daniel är en bra ledare, säger en anonym butiksanställd. 

”Min första tanke var – vad skönt!”

En som har jobbat på H&M:s butiker i 47 år är Sussie Öst. I somras skrev hon en insändare i Handelsnytt om hur H&M förändrats under åren med olika ledare inom modejätten.

Hon tror att vd-bytet kan bli positivt för H&M och de anställda.

– Min första tanke var vad skönt! Det kan inte bli värre på H&M än vad det är nu. Det som band oss samman, H&M-andan är borta. Det går inte att leva på sin lön längre. Anställda som har jobbat i 30 år, kan allt och är jätteduktiga slutar. Sedan vet man ju inte om besluten kommit från vd eller andra i ledningen, men det är ju vd:n som genomfört förändringarna, säger hon.

Men då, 2020, när Helena Helmersson blev vd, var Sussie Öst förväntansfull. 

– Vi trodde att nu blir det bättre och mer mänskligt med en kvinnlig vd. Men vi misstog oss. I stället började den verkliga sänkningen av H&M.

Sussie Öst tror att den nya vd:n Daniel Ervér kan förändra klädjätten.

– Jag tror att inriktningen kan bli mode ”senaste nytt”. Det har känts som vi tappat lite där, med att vara störst och först med det senaste i modevärlden. Så det kan nog bli ett lyft för H&M.

Aktiekursen föll när vd-bytet presenterades

Samtidigt som vd-bytet sker står det klart att H&M:s kvartalsrapport visar sämre resultat än vad analytikerna förväntat sig.

När Stockholmsbörsen öppnade föll aktiekursen med 10 procent.