Handelsnytts artikel ”Nathalie våldtogs i timmar – pressades att jobba dagen efter” väckte stor uppmärksamhet när den publicerades i november.

Nathalie fick ta emot 1000-tals meddelande och kommentarer, medverkade i tv och blev omskriven i flera tidningar.

– Det har varit väldigt mycket. Och visst har det tagit på krafterna, det ska jag inte sticka under stol med. Men jag mår bra. Det här har gett mig sån styrka, sa hon till Handelsnytt drygt en vecka efter publiceringen.

Nathalie var långt ifrån den enda som vittnade om missförhållanden i butiken. En anställd blev utsatt på ett liknande sett efter att ha drabbats av en hjärnblödning i samband med en olycka på väg till jobbet.

Personalen informerades förra veckan

Flera anställda har vittnat om mobbing och trakasserier, och de senaste åren har så många som 45 av 60 anställda slutat. Butiken har länge varit under lupp från både facket och Hemköps HR-avdelning.

Som konsekvens stängde Hemköp tillfälligt av de berörda cheferna och tillsatte en extern utredning genom ett konsultföretag. För drygt en vecka sedan presenterades resultaten på ett personalmöte.

En av följderna blir att butikschefen helt lämnar Axfood. De tre andra i cheferna i ledningen flyttas till andra butiker där de inte längre kommer att ha något personalansvar.

Eva Johansson vill nu tillbaka till Hemköp Mörby Centrum.

– Vi bubblade över av glädje när vi fick höra detta. När vi alla sa samma sak i utredningen insåg de äntligen att de inte kunde vara kvar, säger Eva Johansson, tidigare mångårig anställd på Hemköp Mörby Centrum.

”Vill tillbaka till Mörby”

Mitt under pandemiutbrottet i våras blev hon omplacerad från charken till kassan, detta trots att hon både har pacemaker och är diagnosticerad med kol. Enligt Eva var det en repressalie för att hon sagt emot den tidigare ledningen.

På grund av slitningen omplacerades hon till en annan Hemköpsbutik i Stockholm. Nu vill hon tillbaka till Mörby Centrum.

–  Jag har sagt till den nuvarande butikschefen att jag ska söka jobb där igen. Jag vill hem till Mörby, säger Eva Johansson.

Nathalie – en stor lättnad

Nathalie valde att inte delta i utredningen. Hon anser att Hemköp redan haft sina chanser.

– Det är ju ganska uppenbart att de vill rädda sitt eget skinn. När artikeln tog fart så ville de helt plötsligt utreda, trots att vi hade försökt säga det här länge, säger hon.

Det är årets glädjebesked för mig. När jag fick höra det var det som ett rus

Nathalie

Några vidare svar kring hennes fall har hon således inte fått, till exempel om drogtestet hon fick lämna eller om den misslyckade rehabiliteringen. Hemköp har heller inte kontaktat henne om resultaten.

Att den gamla ledningen nu är helt borta är ändå en stor lättnad, säger hon.

– Det är årets glädjebesked för mig. När jag fick höra det var det som ett rus, säger Nathalie.

Utredning slår fast – ingen diskriminering

Flera anställda är samtidigt kritiska mot hur utredningen har skötts. De uppger att man har känt sig ifrågasatta, och att fokus legat på att rentvå Hemköp från ansvar snarare än att hjälpa personalen.

– Jag fick höra att jag inte blivit diskriminerad. Att Hemköp inte gjort något rättsligt fel. Det känns lite som ett slag i ansiktet faktiskt. För mig är det juridiska irrelevant. Det handlar om att bete sig rätt eller fel som människa, säger en anställd.

Jag fick höra att jag inte blivit diskriminerad. Att Hemköp inte gjort något rättsligt fel. Det känns lite som ett slag i ansiktet faktiskt.

Anställd på Hemköp Mörby Centrum

Högre chefer får vara kvar

Ytterligare en kritik är att ingen av cheferna längre upp i kedjan krävs på ansvar. Som exempel lyfts den tidigare regionchefen fram, samt en anställd på HR-avdelningen. De har båda haft insyn i butikens arbetsmiljöproblem under lång tid.

– Hade Hemköp fortsatt lyssna på dem hade ledningen varit kvar i dag. De backade butikschefen hela tiden, säger en anställd.

Så här kommenterar Hemköps vd Simone Margulies utredningen.