Stuart Appelbaums Sverigevistelse har två orsaker. Dels ska han prata om Amazons och e-handelns intåg på den globala arbetsmarknaden. Sen vill han också tacka Handels.

Enligt den amerikanske fackföreningsledaren hade Handelsanställdas förbund en nyckelroll i att hjälpa RWDSU organisera modehandeln i New York.

– Det började med 1 500 anställda på H&M i Manhattan. Det satte standarden och ledde till att vi även kunde organisera arbetare på till exempel Zara. Handels har bidragit med kunskap, och med folk vid förhandlingsbordet, säger Stuart Appelbaum.

Frostigt mellan facket och H&M i New York

Nyheter

Nytt kontrakt på H&M – med Handels stöd

Det är några år sedan nu. Men även på senare tid har Handels stöd varit viktigt, menar han. När ett nytt kontrakt skulle förhandlas med H&M förra året satte sig företaget på tvären.

Facket ville att deltidare på Manhattan skulle garanteras åtminstone 14 timmar i veckan. Man ville också få ett slut på så kallade clopenings, det vill säga att anställda som jobbar kväll och stänger arbetar direkt morgonen efter.

Stuart Appelbaum har varit ordförande för RWDSU sedan 1998.

Efter en rad protester på Manhattan i somras, och att man skickat brev direkt till H&M:s vd Karl-Johan Persson återupptogs förhandlingarna under hösten. Sedan en månad tillbaka finns ett nytt kontrakt på plats där RWDSU fått igenom flera av sina krav.

Att H&M kände pressen från Sverige och Handels var så viktigt

– Att H&M kände pressen från Sverige och Handels var så viktigt. Samtidigt hade vi såklart velat få med oss mer. Till exempel lyckades vi inte att få en tandvårdsförsäkring, något som i princip inte hade kostat dem någonting eftersom vi hade stått för merparten av kostnaden, säger Stuart Appelbaum.

Sju döda på Amazon i USA

Vad gäller hans andra skäl till Sverigebesöket, att dela med sig av RWDSU:s erfarenheter av arbetet med e-handelsgiganten Amazon, så är läget dystrare.

Handels prisat för stöd till facket på H&M i USA

Hallå där

Under sitt tal på Handels eftervalskonferens som nu pågår i Stockholm målade Appelbaum upp en verklighet där Amazons lagerarbetare på Staten Island i New York tvingas jobba tolvtimmarsskift i lokaler som saknar både luftkonditionering och fungerande sprinklersystem. Flera arbetare har blivit sjuka och utvecklat karpaltunnelsyndrom redan efter några månaders arbete.

Vi vill inte ha en framtid där vi går tillbaka till 1800-talets låglönefabriker

I tidigare uttalanden har han kallat företaget ”En av de sämsta arbetsgivarna i världen”, något som han också exemplifierade i talet genom att peka på att totalt sju människor har dött på Amazon i USA sedan 2013. Efter att Amazons lager öppnades i New York höstas har ambulans kallats till platsen vid ett 40-tal tillfällen.

–  Amazon är ett av historiens rikaste företag någonsin, och dess grundare Jeff Bezos är världens rikaste man. Vi måste fråga oss vem som skördar frukterna av rikedomen i den här nya digitala ekonomin, säger Stuart Appelbaum och fortsätter:

– Vi vill inte ha en framtid där vi går tillbaka till 1800-talets låglönefabriker. Det är det som står på spel här.

”En helt annan attityd mot facken i Sverige”

Amazons etablering i Sverige är bara en tidsfråga, så hur står då de svenska facken rustade? Enligt Stuart Appelbaum relativt väl. Den taktik Amazon använt sig av i USA där man utlyst tävlingar inför etableringar för att få bästa möjliga subventioner, senast med byggandet av ett nytt huvudkontor i New York, är inte lika sannolik i Sverige.

Fackförbund i Sverige är också på ett helt annat sätt en erkänd part i samhället jämfört med i USA. Politiker i Sverige lyssnar på fackföreningar, säger Stuart Appelbaum.

– Jag träffade till exempel er försvarsminister i går. Han sa att han alltid ser till att träffa utländska fackföreningsrepresentanter när de är på besök. Det är en helt annan attityd än i USA.

Marijuanaarbetare får kollektivavtal

Nyheter

Mystiken måste bort

Däremot måste man nu på bred front börja prata om Amazon, avmystifiera dem och diskutera vad priset kan bli långsiktigt – både för anställda och samhället i stort.

Det har funnits en mystik kring Amazon, en exaltation

– Det har funnits en mystik kring Amazon, en exaltation. De lovar si och så många jobb, de ska bygga skolor och skapa tusentals välbetalda jobb. Men de satsningar man lovat har finansierats av skattebetalarnas pengar genom att städerna i USA gått med på så mycket subventioner. Den här mystiken måste försvinna.

Fakta: RWDSU

RWDSU står för Retail, Wholesale and Department Store Union. Facket bildades 1937 och har i dag cirka 100 000 medlemmar. Cirka 40 procent arbetar inom butik och lager, resten jobbar inom bland annat livsmedelstillverkning, kontor och fastighet.

RWDSU är medlem i paraplyorganisationen UFCW som organiserar cirka 1,3 miljoner arbetare i handelssektorn.

På RWDSU:s senaste kongress tilldelades Handels ett internationellt solidaritetspris för stödet i samband med organiseringen av de H&M-anställda på Manhattan.