Pandemin har slagit kraftigt mot många som jobbar i handeln. Extra hårt har anställda i gränshandeln drabbats. När Norge stängde sin gräns och norrmännen försvann störtdök försäljningen. Värst har det varit i Strömstad där Henrietta Rask Young bor. 

Jobbet försvann över en natt

I mars förra året blev hon av med jobbet på Sportshopen, där hon var timanställd. Sedan dess har hon sökt de få arbeten som finns. Hon har lånat till hyran av en kompis. Det enda som växt är klumpen i magen. Tills nu.  Sedan i fredags har det blivit lättare för fullvaccinerade norrmän att resa till Sverige igen. De måste fortfarande testa sig för covid-19 vid hemkomst men kravet på tiodagars karantän är borta. Och Henrietta har fått sommarjobb. Deltid 80 procent på gamla jobbet.
– Det är helt fantastiskt. Jag blev så lättad när de ringde och sa att jag kan jobba hela sommaren, säger Henrietta.

Den stängda landgränsen har inte bara påverkat arbetslivet. Henriettas mormor och morfar bor bara 45 minuter bort med bil. Men de bor på fel sida av gränsen. Nu ska hon snart träffa dem. – Mormor gillar inte att prata i telefonen. ”Ha de”, säger hon efter två minuter.

Jobbet är i Sportshopens sommarbutik inne i Strömstad. Henrietta och butikschefen synkar. Båda gillar ordning och reda. Som att ha stenkoll på lagret. Frågar en kund efter en tröja i en annan storlek kan Henrietta ge svar direkt. 
– Fast jag brukar gå ut på lagret ändå. Det gör dem trygga att man verkligen går och tittar. Jag kan ju ta en klunk vatten eller nåt.

”Vi måste hålla koll på arbetsvillkoren”

När landgränsen öppnades för vaccinerade norrmän att ta sig in i Sverige växte sig bilköerna snabbt timslånga. På andra sidan höll Strömstad andan. Hur många kommer? Är det nu det vänder? 
– Först trodde vi inte på det. Men nu börjar hoppet komma tillbaka. Vi ser en ljusning, säger Marie Rask, ombudsman på Handels. 

Marie Rask har som så många andra i Strömstad släkt och vänner i Norge. Kanske kommer de kunna ses i sommar – Fatta! Vi har inte träffats sedan mars förra året. Tänk att få krama dem igen.

De senaste dagarna har det plingat till i hennes mejlbox. Det är arbetsgivare som på studs vill häva permitteringar eller återanställa uppsagda. Men arbetsvillkoren är inte alltid desamma som före coronan. Fasta tjänster har blivit visstider. Heltider har gjorts till deltider. 
– Uppsagda har återanställningsrätt, men tjänster de blev uppsagda från är ju borta. De anställningsvillkoren finns inte. Därför kan arbetsgivarna fritt välja anställningsform, sysselsättningsgrad och även lön, så länge den är avtalsenlig. 

Det oroar Marie Rask. De långsiktiga konsekvenserna av pandemin är någonting som Handels måste hålla koll på, menar hon. Samtidigt förstår hon några av arbetsgivarna. Man kan inte betala löner med pengar man inte har. 
– Några vågar ju knappt ta in varor så de har någonting att sälja. Så illa är det. 

”Jag har jobbat fyra dagar i rad!”

På Maximat vid Nordby shoppingcenter kraschade försäljningen när norrmännen försvann. De anställda som inte sades upp har varit korttidspermitterade sedan i mars förra året. En av dem är Henriettas mamma Kristin Rask. Som mest har hon jobbat tre dagar i månaden.
– Det har varit rejält skralt. Det var tajt redan före pandemin eftersom jag inte jobbar heltid. Jag har haft ett extrajobb. Men det försvann ju i och med coronan. Att inte kunna hjälpa sin dotter har varit fruktansvärt.

Men sedan gränsöppningen har hon arbetat fyra dagar i rad. Hur det blir framöver vet hon inte. Schemat kommer två veckor i stöten. Längre går inte att planera. Kommer gränsen stängas igen? Som förra sommaren. Då var gränsen vid Värmland öppen i två veckor.
– Vi vet ingenting förrän nästa norska pressmeddelande.

– Under pandemin har jag lärt känna mina kollegor på ett annat sätt och under coronan har vi jobbat så få åt gången att jag lärt känna i stort sett alla, säger Kristin Rask, som jobbar på Maximat.

Maximat har förberett sig på att kunna ta emot norska kunder. Först med torrvaror. Sedan varor med lång hållbarhet. Och allra sist med färskvaror. Och självklart är läsk, kött och godis på plats i hyllorna.
– Vi har inte haft lösviktsgodis sedan mars förra året!

Någonting nytt är också – kunder. Flera stycken i kö till och med.
– Det är så kul. Man fick glädjen tillbaka. Det var som när man började jobba.

Innan vaccinerade norrmän kunde handla i Sverige hände det att Kristin Rask fick sitta i kassan länge och vänta på kunder.

Det är som om 2021 är år noll.
Vi börjar om.

Henrietta Young Rask

Henrietta har inte märkt så mycket av gränsöppningen. Att handla kläder har inte varit prio. Men hon ser att jobben som finns att söka har blivit fler. Som läget är nu är en fast deltidstjänst på 20 timmar en dröm. En grund att stå på. Men Henrietta som gillar att ha stenkoll försöker hålla framtiden på avstånd. 
– Jag har lovat mig själv att lägga de tankarna åt sidan. Mitt sparkonto är slut. Jag har ingen buffert längre. Det är jättetajt. Men det är sommar. Jag har jobb. Det är som om 2021 är år noll. Vi börjar om.