– Det var på tiden. Det har varit tufft för många familjer som bor vid gränsen. Att jobbpendlarna nu kompenseras gör faktiskt lite skillnad för Strömstads butiker och anställda också. Det var ju jobbpendlarna och deras familjer som var Strömstads kunder. Men eftersom de stått utan inkomst har de inte kunnat handla, säger Marie Rask som jobbar på Handels.

Marie Rask var en av dem som deltog i manifestationen som Handels och LO höll i mars för att få norska regeringen att kompensera alla jobbpendlare.

Stått helt utan inkomst

Gränsen mellan Norge och Sverige har varit stängd sedan 16 mars 2020. Men jobbpendlarna har kunnat ta sig till jobbet fram till slutet av januari 2021. Då stängdes gränsen även för jobbpendlare, så att personer som bor i Sverige men jobbar i Norge inte längre kunde ta sig till sina jobb, och stod helt utan inkomst. Eftersom de inte var arbetslösa kunde de varken få a-kassa från Norge eller Sverige. De kunde inte heller korttidspermitteras eftersom de ju hade jobb. Nu har norska regeringen beslutat att de som drabbats av den stängda gränsen får 70 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten.

Så kompenseras jobbpendlarna

Jobbpendlarna ersätts av de norska arbetsgivarna, som efter ansökan återbetals av den norska motsvarigheten till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Ersättningen ges retroaktivt från den 29 januari 2021.

Sedan 1 mars har dagspendlarna dock kunnat åka till sina jobb. De får nu en retroaktiv ersättning för den tid de stod helt utan inkomst. För veckopendlarna betyder rätten till ersättning att de kan komma hem till sina familjer i Sverige. Många av dem har stannat i Norge för att inte förlora sin försörjning. Att gränspendlarna nu kompenseras betyder även en del för butiksanställda i Strömstad, menar Marie Rask.
– Det finns ju inga kunder här. Brukade man vara 40 anställda i en butik under en dag är det kanske fem personer nu. Så att jobbpendlarna nu kan handla igen gör lite skillnad.

Hoppas på corona-vaccineringen

För andra än dagspendlare är gränsen mellan Norge och Sverige fortfarande stängd. Det har drabbat gränshandeln hårt. Butikers omsättning har störtdykt och många butiksanställda är antingen kortidspermitterade eller uppsagda. Särskilt Strömstad har drabbats. Här har arbetslösheten ökat mest i hela landet. Marie Rask beskriver situationen som enormt tuff. Tårarna rinner var och varannan dag. Hoppet står till vaccinet.
– Det finns tecken på att gränshandeln kommer kunna öppna i någon mån i sommar. Om vaccineringsplanerna går som tänkt.

Gränshandeln hårt drabbad

Gränsen mellan Norge och Sverige har varit stängd sedan 16 mars förra året, vilket lett till att många butiksanställda i gränshandeln antingen är kortidspermitterade eller uppsagda.

Strömstad är den kommun i landet där arbetslösheten ökat allra mest på ett år. Mars 2021 var arbetslösheten 11,4 procent. Förutom Strömstad har Charlottenberg och Töcksfors i Värmland drabbats. Nyligen blev ett 50-tal anställda på Maximat i Värmland uppsagda. Butikerna drivs av Gränsköp, som ägs av Coop Värmland.