– Det är ju inte alltid man är medveten om att en kollega går igenom sorg. Det är inte alla som berättar på jobbet att en anhörig dött. Men det är jätteviktigt att man gör det så att kollegorna förstår vad som händer. Sorg är svårt. Alla känslor kan komma på en gång, kroppen reagerar och man kan ändra beteende.

Viktigt att kollegorna vet

Det viktigaste är att närmaste chefen och kollegorna vet, sen behöver man inte prata så mycket om det om man inte vill.

– Det gäller snarare att som kollega ha förståelse för att personen kan vara trött och orkeslös. Det kan vara svårt att äta och sova. Det måste vara okej i arbetsgruppen att inte behöva prestera som vanligt, säger Conny Sohlberg.

Ändra inte beteende

För en person i sorg kan arbetsplatsen vara ett välkommet avbrott där allt rullar på som vanligt.

Därför tycker inte Conny Sohlberg att man som kollega ska ändra sitt beteende allt för mycket utan fortsätta att vara på samma sätt.

– Men man kan ju såklart visa omtanke genom att hämta kaffe på morgonen eller sitta kvar och prata lite längre på lunchen.

Ska man krama en kollega i sorg?

Ska man krama kollegan? Det beror på, tycker Conny Sohlberg.

Om du brukar krama hen vid födelsedagar kan det funka även vid sorg. Men är ni inte så nära är det bättre att låta bli.

Att människor sörjer sina nära och kära är inte konstigt, men personer kan också sörja ett djur som gått bort.

När ett djur dör

– Det kan bli en jättesvår situation på jobbet eftersom vissa kanske viftar bort det, som att det ”bara är en hund”. Det kan vara svårt för någon som aldrig har haft ett djur att förstå att en hund kan vara en kär familjemedlem.

Även här tycker Conny Sohlberg att det är viktigt att man berättar att ens djur gått bort och att kollegorna har förståelse för att det kan vara en sorg för den personen.