Här kan du välja exakt vilka kakor du vill tillåta. Läs mer i vår personuppgiftspolicy.
Vi använder cookies på vår sajt för att kunna analysera statistik från er läsare. På så sätt kan vi också förbättra vårt innehåll. Läs vår personuppgiftspolicy.
Det gäller att jobba snabbt i kassan på Ica Kvantum i Borlänge. Får kunderna köa längre än fem minuter får de 25 kronor i kort-kö-garanti.
– Vi har inte delat ut många såna där. Jag tycker det är jättebra och inget stressmoment. Vi som sitter i kassan är duktiga på att ringa på hjälp när det rafsar till och blir kö, säger Anki Martinsson.
Stora klockor har satts upp i kassalinjen så att kunderna ska hålla koll på minuterna.
Rekordåret för röda dagar 2025 – så maxar du ditt ob
Under 2025 ligger många helgdagar på vardagar. Håll koll på de här dagarna inför schemaläggningen så kan du som jobbar i butik maxa ditt ob.
Texten uppdaterades
Bild:
Fredrik Sandberg/TT
Vissa röda dagar infaller alltid på en helg – som påskdagen, midsommardagen och alla helgons dag. Då får du ob oavsett. Men under 2025 ligger rekordmånga av de rörliga röda dagarna på en veckodag – något som inte skett sedan 2014.
Ser du till att bli schemalagd dessa dagar kan du få ut extra ob.
🐣Påsk
Påsken infaller alltid runt en helg. Skärtorsdagen räknas som en vanlig vardag. Men långfredagen är röd med 100 procent ob.
Lördag och söndag räknas som vanlig helg med 100 procent ob efter kl 12 på påskafton och hela påskdagen. Även måndagen, annandag påsk, ger 100 ob.
🚩Första maj
2025 ligger första maj på en torsdag – 100 procent ob alltså.
(Dagen innan, sista april/valborg/kungens födelsedag, räknas som vanlig vardag så noll ob att hämta där tyvärr.)
✝️Kristi himmelsfärd
Infaller alltid på en torsdag – 100 procent ob!
🇸🇪Nationaldagen
Nationaldagen ligger detta år på en fredag – 100 procent ob.
🤶Jul
2025 infaller julafton på en onsdag. Den räknas som en lördag och ger alltså 100 procent ob först efter klockan 12.
Juldagen och annandagen, som infaller torsdag och fredag, är röda dagar och ger 100 procent ob hela dagarna.
🎉Nyår 2026
Nyårsafton ligger på en onsdag, även den räknas som en lördag och ger 100 procent ob efter klockan 12. Nyårsdagen på torsdagen är röd och ger 100 procent ob hela dagen.
❗️Obs!
Gäller anställda i butiker som har kollektivavtal.
Alexander följde med sin chef Amanda till nya Lidl-butiken: ”Hon vill se andra växa”
Alexander på Lidl i Malmö gillar sin chef så mycket att han följde efter när hon bytte butik - trots pendling som innebär att han måste vakna klockan fyra på morgonen.
Kvällen dygnet innan vi ses i Lidl-butiken i centrala Malmö trillade det in ett meddelande i gruppchatten för alla 20-talet anställda.
”Tack för ett fantastiskt arbete som lett oss fram till denna dagen. Med er är ingenting omöjligt!” står det bland annat.
Det var butikschefen Amanda Milevska som ville peppa sina anställda. Tidigare under dagen hade hon intervjuats på engelska i tre timmar i en revision, med besök från kedjans huvudkontor i Tyskland.
– Det är så typiskt Amanda, hon ger ständig respons. Dessutom är hon alltid noga med att framhålla att det är vi, hela gänget i butiken, som ska ta åt oss av äran när något går bra. Inte bara hon som chef, säger Alexander Michaloff.
Schema som funkar
Under sitt dryga år på arbetsplatsen har Alexander fått växa från sin tidigare roll som butiksbiträde till att vara butikssäljare med ansvar för frukt och grönt.
Det upplever han är tack vare Amanda. Hon har sett vad han kan.
Dessutom har han ett schema som går ihop med livet som ensamstående förälder med en fyraåring på halvtid.
– Plus, inte minst, har jag väldigt roligt på jobbet.
Vikten av bra chef
Men Alexander och Amanda har jobbat ihop tidigare. Deras yrkesvägar möttes för ett par år sedan i en butik i Trelleborg.
Amanda var då säljledare och Alexander hade ganska nyligen lämnat Willys för Lidl.
– Jag har haft flera olika chefer under mina drygt sju år inom dagligvaruhandeln. Med Amanda blev jobbet så annorlunda, säger Alexander.
Det vill han lyfta, därför hörde han av sig till oss på Handelsnytt.
– Jag har följt artiklarna om dåliga chefer och känner igen mycket från tidigare i arbetslivet. Men jag vill också berätta om skillnaden det faktiskt gör att jobba med en chef man trivs med.
Växa och utvecklas
Med Amanda vid rodret fick Alexander omgående större ansvar, men även frihet.
Det gjorde jobbet mer engagerande: han fick möjlighet att tänka själv och vara en aktiv del av utvecklingsarbetet.
– Flera butikschefer är främst ute efter makt, högre lön och att slippa det tunga grovgörat på golvet. Amanda är i stället chef för att hon vill se andra växa, menar Alexander.
Han har haft chefer som varit extremt kontrollerande och ger ett konkret exempel: en eftermiddag i en tidigare butik hade han fått i uppdrag att ta hand om alla tomma kartonger som låg lite här och var efter dagens leveranser och upplockning av varor.
Valde att pendla till chefen
Mitt i det arbetet fick han syn på några mjölkpaket som en kund hade glömt i rumsvärmen bland sylten.
Han släppte vad han hade för händerna, tog mjölken och gick i väg med den till soprummet.
– När jag kom tillbaka fick jag värsta utskällningen. Var hade jag tagit vägen?! Det där hade jag inte fått order om att göra, jag skulle fokusera på de tomma kartongerna.
När Amanda blev handplockad som ny butikschef till Malmö började Alexander därför direkt hålla utkik efter tjänster på hennes nya arbetsplats. Han ville fortsätta jobba med just henne.
– Det är klart värt pendlingen från Trelleborg. Vi är fler här som valt att följa Amanda, säger Alexander.
Frihet under ansvar
Amanda sitter med i personalrummet bakom en låda paradis-choklad.
Hon blir glad av berömmet men skyndar sig att tillägga att det förstås också finns de som inte gillar hennes ledarskap.
– Jag är väldigt tydlig och kräver att man tar ansvar. Jag ser när folk anstränger sig, men också när någon inte gör det. Därför finns även enstaka som valt att gå vidare sedan jag började här, säger hon.
För hon är inte rädd för att förändra saker. Efter beskedet om sitt nya jobb, men innan hon hade träffat personalen, åkte hon hit inkognito på sin fritid.
Hon gjorde det dessutom flera gånger, under olika tidpunkter på dygnet.
– Jag ville iaktta hur man organiserade, förklarar Amanda.
Tydligare rutiner
Det fick henne att få syn på saker: varför packades torrvaror inte upp förrän klockan 14?
Hur kom det sig att det bara var två personer som roterade i bageriet?
Och varför släppte alla allt och sprang runt som yra hönor när en varuleverans kom?
När hon väl började hade hon en plan för att strukturera upp rutinerna.
– Jag gjorde om mycket i början. Det har lett till tydlighet, att medarbetarna upplever mindre stress och att allt inte är så personbundet.
Dessutom såg Amanda tidigt över allas scheman. Hon upptäckte att många hade ströpass på tre timmar om dagen, nu har alla minst sex timmar per pass.
– Vi har kollegor som åker långt och inte ska behöva göra det för några få timmar. När schemat är mer koncentrerat blir det dessutom lättare att ta extrapass och ändå få sin helgvila. Det innebär att man kan få ut en lön som det faktiskt går att leva på.
Lyssna på podd om chefer
Alexander Michaloff
Yrkesroll: Butiksbiträde.
Arbetsplats: Lidl Triangeln, Malmö.
Ålder: 35 år.
Bor: Trelleborg.
Familj: Dotter, 4 år.
Antal år inom branschen: 7 år.
Tidigare jobb: Restaurang.
Viktigaste egenskapen hos en chef: Viljan att utveckla och att utvecklas.
Amanda Milevska
Yrkesroll: Butikschef.
Arbetsplats: Lidl Triangeln, Malmö.
Ålder: 32 år.
Bor: Trelleborg.
Familj: Man och en dotter på 5 år.
Antal år inom branschen: 6 år.
Tidigare jobb: Områdeschef på fitness24seven
Mitt motto som chef: Glädje i arbetet och tydlighet i strukturen – tillsammans skapar vi framgång.
Höga ingångslöner och mindre tungt jobb gjorde Ica-lager till bästa arbetsplatsen 2024
När ackordslönen slopades minskade stressen och trivseln ökade. Även den fysiska arbetsmiljön har förbättrats på Ica:s lager i Kallhäll som nu utsetts till handelns bästa arbetsplats.
När Jonathon Clarke, klubbordförande på Icalagret i Kallhäll utanför Stockholm fick veta att hans arbetsplats utsetts till handelns bästa arbetsplats 2024, blev han både glad och stolt.
– Det är jätteroligt! Vi har samarbetat med ledningen i flera år och förbättrat arbetsmiljön jättemycket, säger han.
Han har jobbar på Icas lager sedan 1994 och började på lagret i Kallhäll 2020 när det var helt nytt. Sedan dess har hela lagret byggts om.
Gångarna där truckar lastade med frukt- och grönsakslådor svischar fram har breddats rejält. Gula linjer på golvet markerar var det är 80 centimeter kvar till hyllorna. Närmare ska truckarna inte köra. Om det blir trängre har de anställda inte plats att lyfta på ett bra sätt.
Specialutformade lyfthjälpmedel hänger också i en av lagergångarna. De ska användas till tunga lådor, som fulla banankartonger.
Arbetsrotation ger variation
För att minska förslitningsskador har man också infört arbetsrotation.
Målet är att ingen ska jobba med att plocka varor mer än fyra timmar om dagen.
Resten av arbetstiden ska ägnas åt varumottagning, utlastning, service eller städning.
– Det funkar jättebra med rotation. Det minskar tiden med tungt arbete och de flesta tycker att det är bra få göra olika saker, säger Per Mattson, huvudskyddsombud och vice klubbordförande.
Men alla förändringar har inte skett utan motstånd. En del tycker att det är besvärligt med lyfthjälpmedlen och vill inte använda dem. Och när det nya lönesystemet skulle införas 2022 var många skeptiska.
– De var nog rädda att de skulle tjäna sämre, eftersom vi tog bort ackordet, men så har det inte blivit, säger Jonathon Clarke.
I stället för ackordsarbete som uppmuntrar folk att jobba snabbt infördes ett lönesystem som ger utdelning om arbetet görs rätt.
Sedan ackorden försvann har stressen minskat, liksom även sjukfrånvaron och rehabärendena.
Jobbet har förändrats
Benjamin Mekonen som jobbat många år på lagret säger att jobbet har förändrats mycket.
– Förut var det stressigt och folk hann inte prata, men nu är stressen borta. Nu hjälper folk varandra och det skapar trivsel, säger han.
Han får medhåll av Malou Tillander som jobbat på andra lager innan hon började på Ica i Kallhäll för tre och ett halvt år sedan.
– Det är en enorm skillnad. Arbetsmiljön här är så att jag ser fram emot att gå till jobbet.
Tung och stressig arbetsmiljö
Många lager, även Icas, har haft problem med en tung och stressig arbetsmiljö.
Handelsnytt har vid flera tillfällen också rapporterat om andra problem, som att inhyrda på Ica lagret i Helsingborg fått sluta när de skulle fått jobb på Ica.
Jonathon Clarke, säger att han känner till att det finns eller har funnits problem på andra Icalager, men tycker inte att det är så i Kallhäll. I alla fall inte nu.
– Allt går ju upp och ner, men den samverkan vi har med ledningen nu, och som vi också fått pris för, fungerar verkligen jättebra. Vi har gjort stora förbättringar.
Därför vinner Ica-lagret priset
”En arbetsplats där de anställda trivs och där ett starkt engagemang har skapat fackliga framgångar. En ny lönemodell har förhandlats fram med en av branschens högsta ingångslöner och ett fördelaktigt bonussystem. Den fysiska arbetsmiljön har förbättrats genom bland annat arbetsrotation, vilket har lett till minskad sjukfrånvaro och ökad trivsel. ICA:s lager i Kallhäll är en värdig vinnare av Handelns bästa arbetsplats 2024.”
Handels har delat ut pris till Handels bästa arbetsplats varje år sedan 2015.
Icas lager i Kallhäll
Lagret i Kallhäll utanför Stockholm är ett av sex Icalager i Sverige.
På Icalagret i Kallhäll jobbar runt 250 anställda. De hanterar frukt, grönsaker och charkvaror.
Den fysiska arbetsmiljon har förbättrats genom bland annat arbetsrotation, bredare gångar och lyfthjälpmedel.
Andra förbättringar är ett nytt lönesystem utan ackord, vilket minskat stressen. De anställda har också fått lämna önskemål om sina scheman och nästan alla har fått som de velat. De är också löpande involverade i förbättringsarbete och har workshops om inkludering, kränkande särbehandling och trivselregler.
Ica-anställd mördades på jobbet – nu samlas personalen för krismöte
En butiksanställd på Ica Maxi Botkyrka har mördats på jobbet. Dådet skedde på tisdagskvällen, och i dag håller butiken stängt för krishantering.
En kvinna i 60-årsåldern mördades i går kväll strax före klockan åtta, på sitt jobb på Ica Maxi i Botkyrka i södra Stockholm. Kvinnan attackerades och knivhöggs av en man i 25-årsåldern. Hon fördes till sjukhus med ambulanshelikopter, men avled av skadorna.
Enligt uppgifter till Handelsnytt samlas personalen klockan 12:00 på jobbet idag för att tillsammans bearbeta vad som hänt.
– Det som hänt är fruktansvärt. Ingen ska behöva dö på jobbet och ingen ska behöva vara orolig för att utsättas för våld när de går till jobbet, säger Fritjof Carlsson Brandt, pressekreterare på Handels.
Gärningsmannen greps av väktare i butiken och sitter nu anhållen hos polisen.
– Det här har ägt rum inne i butiken. Vi har hittills inte kunnat hitta någon koppling eller relation mellan de inblandade. Det finns inget som tyder på att de kände varandra. Det är under fortsatt utredning, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisens regionledningscentral till Aftonbladet.
Butiken håller stängt
Butiken stängdes efter attacken. På Instagram skriver Ica Maxi i Botkyrka att butiken är stängd även i dag.
”Vi kommer att hålla butiken stängd idag och ta hand om våra kollegor efter gårdagens tragiska händelse. Tack för er förståelse.”
Anders Jonasson, butikssäkerhetschef på Ica Sverige, säger till SVT Stockholm att krisstöd kopplades in för de anställda som jobbade under attacken redan igår kväll och att krishanteringen fortsätter under dagen.
– Det här är ju en fruktansvärd händelse som ingen ska behöva uppleva. Våra tankar just nu går ju till familj och personalen, våra kollegor ute i butiken att ge dem så mycket stöd och stöttning som det går i det här läget.
Ingen bonus på Ikea i jul – personalen kritiserar målen: ”Stor frustration”
Det blir ingen bonus till Ikeas anställda i år. Företaget har inte nått sina mål, och många anställda är nu frustrerade.
Lagom till jul brukar de anställda på Ikea kunna få några tusenlappar extra i plånboken i form av bonus.
Hur mycket pengar det handlar om varierar från några extra procent av lönen, till en extra månadslön, eller i extrema fall ännu mer.
Men i år blir det inga extra julklappspengar alls.
– I år mötte vi inte våra prestationsmål, vilket innebär att det dessvärre inte utföll någon bonus till medarbetarna, skriver Fredrik Norrlid, presschef för Ikea Sverige till Handelsnytt.
Personal: ”Stor frustration”
Beskedet, som nyligen nått de anställda, har gjort många upprörda.
– Det är stor frustration som är den rådande känslan. Särskilt att vi inte får något i år när det varit ett oerhört tufft år, säger Karin Vedlin, som jobbar på Ikea Kållared och är central facklig samordnare för Handels på Ikeavaruhusen.
Hon säger att det har varit ovanligt mycket att göra för de anställda, att det inte varit lika mycket personal som tidigare och det ökat stressen och gått ut över arbetsmiljön.
– Vi har slitit, och många känner att vi verkligen gjort oss förtjänta av bonus.
Målen är orealistiska
Anledningen till att det inte blir någon bonus i år är alltså att resultaten inte varit bra nog och att försäljningen inte har nått de uppsatta målen.
– Då kan man undra varför de sätter så höga försäljningsmål. Om målen var realistiskt satta skulle vi få bonus, är det många, inte bara här utan även på andra varuhus, som tänker.
Helt lottlösa blir ändå inte de anställda. Ikea har också ett lojalitetsprogram som kan ge extra pensionsavsättningar till dem som varit anställda i mer än fem år.
Trots att resultaten inte blivit som förväntat får de anställda i Sverige ungefär 5 000 kronor i en extra pensionsavsättning i lojalitetsprogrammet.
– Vi får ändå vara tacksamma för det och tänka att vi får pengarna längre fram, säger Karin Vedlin.
Måste jag jobba extra under Black Week och Black Friday?
Snart trängs kunderna i långa köer för att fynda under Black week och paketutlämningen svämmar över. På lager och i e-handeln är stressnivån på topp för att hinna med. Men vad gäller egentligen för dig som jobbar? Handelsnytt reder ut.
Texten uppdaterades
Bild:
Tomas Oneborg/SvD-TT
1Måste jag jobba extra under Black week och Black friday?
Om du jobbar deltid har du alltid rätt att välja om du vill tacka ja eller nej när chefen vill att du ska ta extrapass eller jobba fler timmar än du är schemalagd. Du kan alltså inte bli tvingad att jobba mertid.
Om du har en heltidsanställning kan chefen beordra dig att jobba fler timmar. Då ska du få övertidsersättning, som är 50-100 procent av den vanliga timlönen.
2Vad tjänar jag på att jobba under Black week och Black friday?
Det är många i både butiker och inom lager och e-handel som sliter mycket, både inför och under Black week. Men lönen är den vanliga timlönen enligt kollektivavtalet. Den som jobbar kväll, helg eller natt ska naturligtvis ha ob-ersättning. Om chefen vill att du ska jobba övertid ska du ha övertidsersättning.
3 Hur mycket får jag jobba under Black week?
Att det är mycket att göra i butiken eller på lagret innebär inte att du som jobbar får eller måste jobba hur mycket som helst. Det finns regler för övertid och mertid i kollektivavtalen för både detaljhandel och lager- och e-handel och de gäller så klart även under den här veckan.
4Vad ska jag tänka på när jag jobbar under Black week?
Det gäller att hålla huvudet kallt och komma ihåg att det är arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön – även under Black week. Det ska finnas rutiner för att hantera både stora mängder tunga paket och långa köer med kanske irriterade kunder.
Enligt Handels fackliga rådgivning Handels Direkt är det viktigt att arbetsgivaren har gjort riskbedömningar så att alla vet hur de ska agera i pressade situationer som kan uppstå.
Chefen viktigare än kollegorna för trivsel på jobbet
Hur pass bra butiksanställda trivs på jobbet avgörs till stor del av hur relationen till chefen ser ut. Det visar en forskningsstudie från Högskolan Väst.
Studien har undersökt hur olika relationer påverkar hur man trivs och känner engagemang på jobbet.
555 medarbetare inom detaljhandeln i åtta svenska städer fick i en enkätundersökning skatta relationer på arbetsplatsen och hur dessa påverkade hur de hade det på jobbet: den mellan kollegor och den mellan medarbetare och chef.
Med i undersökningen deltog även 113 chefer.
– I resultatet ser vi tydligt att relationen mellan medarbetare och chef, för båda rollerna, är den som påverkar mest för att trivsel och engagemang ska ligga högt, säger Ali Kazemi som är professor i arbets- och organisationspsykologi och den som har lett studien.
Relationen mellan kollegor spelar enligt undersökningens resultat inte alls lika stor roll.
Det kan utmana den bild som många har av att bara man håller ihop med sina kollegor så kan man stå ut med en dålig chef.
– Det är visserligen viktigt att ha god relation till sina kollegor för att trivas på jobbet, men om relationen till chefen skär sig så verkar det inte hjälpa. Då sjunker engagemanget för jobbet och trivseln. Även det kollegiala klimatet påverkas negativt, konstaterar Ali Kazemi.
Små arbetsplatser
Han kan inte uttala sig om resultaten är något som är unikt just för detaljhandeln. Att forskarna har fokuserat just på den beror på att det är aktörer från handeln som har finansierat undersökningen.
– Jag kan inte jämföra med andra branscher eftersom vi i nuläget inte har studerat dem, säger Ali Kazemi.
Men det går ändå att anta att relationen till chefen kan vara särskilt viktig inom detaljhandeln, menar Ali Kazemi.
Här är det ofta ganska små arbetsplatser, även när aktuell butik ingår i en stor och internationell kedja.
Många jobbar dessutom nära sin chef i vardagen, hen är för det mesta en aktiv del av teamet och finns fysiskt i butiken.
– I andra branscher kan det gå veckor utan att jag alls ser min närmsta chef, säger Ali Kazemi.
Måste ske från två håll
Det finns alltså all anledning för butiksanställda att jobba på att förbättra relationen till sin chef eller som chef: att lägga tid på den som man har till medarbetarna.
Enligt Ali Kazemi visar studien att det är ett arbete som behöver ske från två håll för att det ska bli bra.
– Alltför många tänker att det ansvaret helt ligger på chefen. Men att skapa och upprätthålla en god relation kräver växelverkan.
Som enskild anställd kan man göra mycket, menar han.
– Inte minst i att även försöka förstå saker ur chefens perspektiv: han eller hon vill sällan illa med sina beslut, det kan ligga många orsaker bakom.
Studien har…
…publicerats i form av en forskningsartikel här. Forskningen har letts av professor Ali Kazemi vid Högskolan Väst men gjorts i samverkan med forskarkollegor vid Göteborgs universitet och Högskolan i Skövde
Från terapisamtal till gratis-klipp: Tre frisörer om tre dilemman på salongen
Tysta klippningar, terapisamtal med kunder och kompisar som vill ha gratis-klipp. Vi har pratat med tre frisörer om några vanliga dilemman på salongen.
Kunder som varit tydliga med att de inte har någon lust att prata har väl egentligen alltid funnits – men i dag går det att klicka i ”tyst klippning” redan vid bokningen.
Självklart måste man prata om hur man vill ha håret och andra praktiska saker men det innebär att man inte pratar om privata saker eller vädret.
Hos Liza Häll, frisör på Agaton i Gävle, går det att boka in en tyst behandling.
– Jag tycker att det kan vara jätteskönt, både för mig och för kunden. Det är bra att det finns. Vi pratar ju hela dagarna så ibland kan det vara skönt att bara få göra sitt jobb.
– Det kan vara svårt att hålla igång en konversation med någon som bara svarar kort tillbaka, då släpper det pressen för båda om man klickat i tyst behandling.
Gillar att ge goda råd
De finns även de som absolut inte vill ha en tyst klippning utan snarare använder sin frisör som terapeut. Skilsmässor, sjukdomar, jobbiga kollegor – frisörerna får höra det mesta.
En som gillar att ge goda råd är Fatosh Ekmeki Black på NK Skönhet i Göteborg.
– Det är ju halva glädjen med jobbet! Kanske inte om det är väldigt tunga saker, men kärleksproblem. Jag ger jättebra tips. Har man skiljt sig och har två barn har man en del erfarenhet. Jag pratade med en nyskild kille som var 42 år, jag så åt honom att han inte skulle skaffa fler barn med en ny tjej utan ta hand om dem han redan har.
– Och när man har stammisar! Det är ju som att ha tea-break fast man får betalt för det!
Satte ned foten direkt
Ett annat dilemma många frisörer måste tackla är att bekanta tycker att man kan bjuda på en gratisklippning eller håruppsättning när någon ska på fest eller bröllop.
Maria Chamorro på Elwiras Vassa Sax i Bönan utanför Gävle satte ner foten direkt som nybliven frisör.
– Jag var tydlig från början att det är mitt jobb och min lön och att det inte funkar så. I vilket annat yrke går man hem och sen fortsätter jobba? Nu bokar mina kompisar in sig på salongen när de ska klippa sig. Sen är det ju en annan sak om man gör iordning sig tillsammans inför en fest.
”Man borde gå en utbildning innan man får kalla sig chef”
Jag vill ha en chef jag känner förtroende för och inte är rädd att få en utskällning av, skriver insändarskribenten.
Läser i Handelsnytt om debatten angående ”dåliga chefer” vilken gör mig ledsen men också riktigt arg. Varför blir det så här på många arbetsplatser?
Varför inte stötta varandra, samarbeta och kraftsamla i stället?
Har precis blivit uppsagd från ett ställe med extremt dålig ledning, så jag vet hur det kan bli.
Jag är stark, har lång erfarenhet både från aktuell bransch och handel i allmänhet, adekvat utbildning men i stället för att dra nytta av min kompetens blev jag mobbad och ignorerad av ledningen.
Det blev många gånger heta diskussioner på grund av att jag inte tiger snällt, utan vill ha svar och förklaringar.
Inget skyddsombud, inget kollektivavtal utan jag stod helt själv mot en chef som utövar härskarteknik som vardagsmat. Fick dock bra stöttning från en ombudsman på Handels. Stort tack för det!
Det borde finnas nån utbildning att gå och bli godkänd på innan man får kalla sej ”chef”!
Det här vill jag ha
Jag vill ha en chef jag känner förtroende för och inte är rädd att få en utskällning av.
Jag vill ha en chef som tar tillvara mina kompetenser och styrkor.
Jag vill ha en chef som ser mig och mina kvaliteter.
Jag vill ha en chef som är lyhörd och inkännande.
Jag vill ha en chef som behandlar alla lika och inte har favoriter.
Jag vill ha en chef som inte ljuger.
Jag vill ha en chef jag kan lita på.
Jag vill ha en chef som lyfter sin personal – inte säger att han har gett upp.
Och glöm inte: att vara snäll och förstående har ingen dött av. Däremot motsatsen skördar liv varje år …
”Tack vare min chef och mina kollegor kunde jag jobba kvar i butiken trots att mitt barn fick adhd-diagnos”
När Annelies barn slutade gå till skolan förändrades hennes liv. Tack vare anpassningar på jobbet kunde hon arbeta kvar. Nu önskar hon att fler arbetsgivare tar ett större ansvar.
Det var i förskoleklassen det började. I ettan gick mitt barn knappt till skolan alls. När hen fick en adhd-diagnos hoppades vi på stöd. Men det fanns inga resurser. Mitt liv förändrades, som förälder och som anställd.
Jag arbetar i en livsmedelsbutik och en dag när jag var i självscanningen ringde skolan och sa: ”Ditt barn är borta. Vi har ringt polisen.” I panik sprang jag från jobbet.
Det är inte enda gången skolan ringt. Jag var ständigt beredd. Det är extremt stressande.
Att behöva lämna kollegorna. Att vara orolig för vad chefen kommer säga.
Men jag möttes av förståelse. Jobbet blev en plats där jag kunde komma ifrån kaoset en stund.
Kämpade varje dag
Varje dag kämpadejag med att få mitt barn till skolan. Varje morgon var det ont i magen, ont i huvudet, ont i lilltån eller något annat.
Det var gråt och bråk. När jag väl kom till jobbet var jag helt slut.
Och med skolfrånvaron och barnets mående kommer mängdvis med samtal och möten med skolpersoner och vårdpersonal.
Det är prat med ”mobila teamet”, BUP, kommunen och Skolinspektionen.
När det var som värst ville mitt barn inte leva längre. Det är fortfarande ett öppet sår i hjärtat.
Gick ned i arbetstid
Ett tag gick jag ner i arbetstid. Ett tag var jag sjukskriven på grund av stress. Efter det anpassades mitt schema och mina arbetsuppgifter till det jag behövde.
Jag har mött många andra stressade föräldrar. Det är väldigt vanligt att man, som NPF-förälder, blir utbränd. Det har jag sett mycket av.
Ofta behöver manbara att någon visar att den bryr sig. Men ibland behöver chefen göra sitt yttersta. Arbetsanpassningar ska göras efter den anställdas behov.
Har man en god dialog med sin chef så kan det bli riktigt bra.
Klarade att jobba med stödet
Tack vare att jag har en förstående chef och känner stödet från mina underbara kollegor så klarade jag av att arbeta kvar.
Nu önskar jag verkligen att alla andra som går igenom något liknande ska få samma chans, med stöd från ledningen men även skyddsombud och fackliga förtroendevalda.
Så länge som det är så här i skolorna för våra barn, behöver chefer steppa upp och ta ett större ansvar för att personalen ska må bra.