25 mars

MQ permitterar

Förra veckan försatte MQ Holding modekedjan Joy i konkurs. Nu tar företaget till ytterligare åtgärder för ekonomin, skriver de i ett pressmeddelande. Öppettiderna kortas och arbetsgivaren har börjat förhandla om att korttidspermittera personalen. Kundevent skjuts upp och hygienrutinerna utökas ibland annat provhytter.

Företag lånar ut personal till varandra

Nya riktlinjer från Handels och Svensk Handel gör det möjligt att flytta anställda dit jobben finns. Det gäller både inom företaget men också mellan olika företag. På Martin och Servera och Coop i Enköping har man redan börjat.

Lidl öppnar tidigare

Liksom många andra dagligvarubutiker ökar nu Lidl öppettiderna för att låta riskgrupperna handla före alla andra. Företaget sätter också upp kassaskydd och markerar avstånd på golvet för att de som står i kö inte ska ställa sig för nära varandra. De ökar också medarbetarrabatten.

I andra länder, till exempel Danmark, har affärer gjort liknande markeringar på golvet. Men till SVT säger statsepedemiologen Anders Tegnell på Folkhäälsomyndigheten att smittspridningen beror på hur länge personerna är på samma plats.

– När man sitter och hänger tillsammans en hel kväll på en bar – det är då den stora smittspridningen sker, inte lika mycket i de korta kontakterna man har i affärer, säger han till SVT.

24 mars

Branscher hjälper varandra

Besöksnäringen, hotell och restauranger, är en av de branscher som drabbats mycket hårt av coronakrisen. Nordic Choice Hotels har tvingats varsla 4 500 av sina anställda i Sverige.

På Lidl är situationen den motsatta. Här är behovet av personal akut. Lidl kontaktade därför hotellkedjan och på livsmedelskedjans initiativ kan nu uppsagda Nordic Choice-anställda söka anställning i någon av Lidls butiker eller lager.

I dagsläget har sex ansökningar kommit in men ansökningsförfarandet är inte helt klart. Tanken är att man snabbt ska kunna söka jobb med en videopresentation via mobilen.

Läs mer här: Branschen diskuterar utlåning av personal

Flash och Dea Axelsson i konkurs

Uppåt 500 del- eller heltidsanställda berörs när koncernen Mellby gård försätter bolaget Lund Fashion i konkurs. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande. Lund Fashion äger kedjorna Flash och Dea Axelsson, med 95 butiker i Sverige och 3 i Danmark. Företaget har också kontor och lager i Lund.

Barnklädesbutikens fasta personal blir timmisar

Kids Brand Store säger upp sina 16 tillsvidareanställda på sina 7 butiker i Sverige. I stället erbjuder de personalen timkontrakt. Butikscheferna permitteras på 40 procent. Till ehandel.se säger vd:n Mikael Arnåsen att det inte handlar om att göra sig av med personal från en dag till en annan, utan om en förändring i anställningsform.

Snart 5 000 nya medlemmar

Fram till 23 mars hade 3320 nya medlemmar gått med i Handelsanställdas förbund. Om inträdena fortsätter i samma takt kan förbundet nå hela 5000 nya medlemmar när månaden är slut.

Venue retail i konkurs – eller inte

Under måndagen meddelade Venue retail group att de ansökt om konkurs. Men på tisdagsmorgonen berättade de i ett pressmeddelande att de hittat en möjlig finansiell lösning. Koncernens styrelse har bett tingsrätten att avvakta med konkursbeslutet. Det återstår alltså att se om bolaget som äger bland andra Accent och Morris går i konkurs eller inte.

23 mars

Gekås korttidspermitterar 900

De senaste veckorna har Gekås i Ullared förlorat ungefär 100 miljoner kronor, enligt P4 Halland. Från och med i dag korttidspermitterar företaget 900 av sina 1 200 fast anställda. De kommer gå ner mellan 20 och 60 procent i arbetstid. De 300 personer som skulle ha säsongsarbetat blir utan jobb på Gekås.

Modekedjor kan permittera

Lindex förhandlar med facket om korttidsspermitteringar i Sverige, säger ägaren Stockmann i ett pressmeddelande. Även Kappahl och Björn Borg överväger att korttidspermittera personal, enligt Market.

Brothers rekonstrueras

RNB, som äger Brothers, Polarn & pyret och Department and stores, har ansökt om rekonstruktion. Det innebär att företagets skulder fryses och att det skyddas mot konkurs. Det kan också få stöd som statlig lönegaranti. Under rekonstruktionen kommer butikerna och e-handeln hålla öppet, enligt ett pressmeddelande.

Paradiset i konkurs

Det hälso- och hållbarhetsinriktade dagligvaruföretaget Paradiset går i konkurs, skriver Market. Paradiset kämpade med ekonomiska problem redan tidigare.

20 mars

Flera överväger permitteringar i Sverige

H&M, Dressman-ägaren Varnergruppen och Elgiganten är några av de detaljhandelsföretag som överväger att korttidspermittera personal i Sverige, enligt flera branschmedier. Varnergruppen och H&M har redan permitterat flera tusen anställda i Norge.

Lexington förbereder korttidspermitteringar och kortar öppettiderna. Om läget bli värre kommer de att stänga butiker, säger företaget i ett pressmeddelande.

Avtalsrörelsen pausas

Avtalsrörelsen skjuts upp till första oktober. Det meddelade industrifacken och arbetsgivarna på fredagseftermiddagen.

Rapportering till Arbetsförmedlingen slopad

För att få a-kassa eller ersättning från försäkringskassan behöver man egentligen aktivitetstrapportera till Arbetsförmedlingen varje månad. Men nu har Arbetsförmedlingen slopat kravet fram till 14 juli, till att börja med. Detta för att minska smittspridningen via besök på deras kundtorg och för att lätta arbetsbelastningen på myndighetens personal.

– Vi hoppas att det här kan minska den oro som finns hos många arbetssökande kring ersättning, säger Stefan Popovic, chef på Arbetsförmedlingens avdelning Kundsupport och ersättning i ett pressmeddelande.

Zara-ägaren stänger över tre tusen butiker

Inditex stänger 3 785 butiker i 39 länder över världen efter att försäljningen sjunkit med nästan 25 procent de två första veckorna i mars, enligt the Independent och Reuters. Inditex äger bland andra märkena Zara, Pull & Bear och Bershka.

Handelsnytt har pratat med skyddsombudet Maria Lövgren på Zara i Malmö. Hon har inte hört något om att butiksstängningar skulle vara på gång i Sverige. Däremot har Zara-butikerna i Malmö kortat sina öppettider.

– Många medlemmar har hört av sig till mig och varit oroliga, medan andra tycker det är skönt att vi har det lite lugnare nu. Men alla vill att det ska gå bra för sitt jobb och butiken, säger hon.

Gekås kan korttidspermittera

Den andra veckan i mars sjönk Gekås försäljning med 45 procent. Nu stoppar företaget sin säsongsrekrytering på 300 personer och förbereder sig på att korttidspermittera 40 procent av personalstyrkan på 1 500 anställda, enligt uppgifter till Market och Aftonbladet.

– Vi behöver kompetensen och vi tror ändå att hjulen kommer att börja snurra normalt någon gång. Så vi förbereder korttidspermitteringar, säger Boris Lennerhov till Market.

19 mars

Actic varslar i Sverige

Under onsdagen beslutade styrelsen för gymkedjan Actic, där Handels har medlemmar, att varsla 900 anställda i Sverige. I ett pressmeddelande står det att myndighetsåtgärderna för att stoppa spridningen av coronaviruset har försämrat affärsläget för gymkedjan.

”Med den situation som Actic nu befinner sig i har vi inget annat val än att anpassa verksamheten och våra kostnader för att begränsa de negativa effekterna och säkra bolagets fortsatta verksamhet ”, säger Anders Carlbark, VD Actic Group i pressmeddelandet.

Många till facket och a-kassan

Sedan slutet på förra veckan har Handels sett en upptrappning på antalet personer som vill gå med. Just nu väntar 1430 personer på inträde. 

– Vi har aldrig sett något liknande. Köerna för att gå med i Handels har mer än fördubblats de senaste dagarna, säger Karin Lindehoff, funktionschef på Handels.

Även på a-kassan är det högt tryck. På knappt fyra dygn har 1 250 ansökningar om inträden kommit in.

Köpcentrum kortar öppettider

Flera köpcentrum runt om i landet har gett butikerna möjlighet att korta sina öppettider på grund av coronaviruset. Detta för att minska smittspridningen och för att underlätta för butiker med för tillfället sviktande kundunderlag. Bland andra Hallarna i Halmstad, NK i Stockholm och gallerian Kvarnen i Mjölby har kortat öppettiderna. I Umeå håller omkring 15 butiker på Utopia numera stängt på söndagar.

I USA har en del köpcentrum gått ännu längre. Landets största köpcentrumägare Simon Property Group har beslutat att stänga alla sina drygt 200 shoppingcentrum fram till åtminstone 29 mars, enligt flera amerikanska medier.

Ny föräldrapeng kan ersätta vid skolstängning

Enligt uppgifter till Sveriges radio ekot ser regeringskansliet över om en komplettering av den tillfälliga föräldrapenningen kan ersätta föräldrar som måste stanna hemma med sina barn om skolorna stänger. Kompletteringen ska vara ett av huvudalternativen.

Än så länge har bara föräldrar med föräldraledighet kvar rätt att få ersättning för att stanna hemma med barnen.

Läs mer här: Hemma med barnen när skolan stängt på grund av corona?

Om skolorna stänger kommer barn till föräldrar med samhällsbärande yrken fortsätta ha rätt till omsorg vid en skolstängning. Bland andra barn till föräldrar i dagligvaruhandeln, skriver Expressen och hänvisar till en lista från Länsstyrelsen i Stockholm.

18 mars

Ikea stänger i Danmark

I dag har Ikea stängt sina varuhus i Danmark, USA och Kanada för kunder.

– Butikerna är fortfarande öppna för medarbetare. Vår e-handel är öppen i alla länder och många medarbetare i varuhusen jobbar kvar. De som inte kan jobba i de stängda butikerna får gå hem med bibehållen lön. De som har möjlighet att jobba hemifrån gör det, säger Ikeas presskontakt Cecilia Franck till Handelsnytt.

I dagsläget har Ikea inga planer på att stänga butiker i Sverige.

– Situationen förändras hela tiden. Vi håller oss uppdaterade och följer myndigheternas riktlinjer och rekommendationer. Hälsa och säkerhet för våra medarbetare och kunder är vår högsta prioritering, säger Cecilia Franck.

I Sverige öppnade Ikea of Sweden i dag sitt kontor i Älmhult efter att det har varit stängt ett par dagar då medarbetare uppvisat influensasymtom. 

I och med att allt fler i samhället jobbar hemifrån har Ikea märkt av ett ökat tryck på onlinehandeln.

– Det handlar om hemmakontor och att ordna aktiviteter för barn, säger Cecilia Franck.

Den tilltagande e-handeln har ökat trycket på lagren.

– Vi tittar på lösningar där medarbetare på de olika avdelningarna kan hjälpas åt. Särskilt i sådana här svåra situationer märks det hur medarbetarna ställer upp för varandra och för företaget, säger Cecilia Franck.

Öppnar tidigt för riskgrupper

Flera butiker runt om i landet har ändrat sina öppettider för att personer i riskgrupper ska slippa handla bland mycket folk. Några som kliver upp tidigare för kundernas skull är Daga Forslund och Katja Marchocka på Ica Nära i Axelsberg, Stockholm.

H&M beredda stänga butiker

H&M har stängt över 2 500 butiker runt om i världen, bland annat i Italien, USA, Tyskland, Filippinerna, Polen och Litauen. I ett utskick till sina medlemmar säger företaget att de även kan komma att tillfälligt stänga sina butiker i Sverige, om det behövs. Till ehandel.se säger H&M: ”Vi följer de lokala lagar och förordningar som gäller när det kommer till beslut om att öppna eller stänga butiker samt utbetalning av löner för personal som blir direkt påverkad av detta.”

Korttidspermittering införs

Under tisdagskvällen kom Handels, Svensk Handel och Sveriges Frisörföretagare överens om hur korttidspermitteringen fungerar i branscherna.

Så fungerar korttidspermitteringen i handeln och frisörbranschen